Procesinterventies

Inspiratie door transpiratie

Een enorme inspiratiebron voor het begeleiden van processen vind ik het boek Procesinterventies, Hoe je professioneel en wezenlijk bijstuurt als procesregisseur (2012) van Dees van Oosterhout. Ze ziet procesregie als een brug tussen meerdere werelden waarin we leven. Het geeft een handvat om verschillende ideeën met elkaar te verbinden, te vertalen en op één lijn te brengen. Zo ontstaat een nieuwe manier van sturen. Vanuit gelijkwaardigheid nieuwe oplossingen verzinnen die het gezamenlijke doel ondersteunen. Dit gaat niet van zelf. Hier is veel voorwerk voor nodig. Transpiratie gaat vooraf aan transformatie en geeft weer inspiratie.

Trainingen ontwerpen

Op de huid

Trainen is een vak apart. Hoe verleid je mensen om in de leerstand te komen? Via de methode van Karin de Galan zoom je in op de praktijk van je deelnemers. Kijk je met een vergrootglas wat er gebeurt, waar het mis gaat. Je kruipt in de huid van je deelnemers. En vanuit hun perspectief ga je op zoek naar oplossingen. Met telkens het doel voor ogen dat de deelnemer effectiever gedrag gaat aanleren. Karin heeft veel boeken gepubliceerd. In het boek ‘Trainingen ontwerpen’, 2e editie (2011), legt ze met sprekende voorbeelden uit hoe haar methodiek in elkaar zit.

Vind je plek

Bij het werken met groepen kom ik vaak hardnekkige patronen tegen. Deze patronen zijn vaak terug te voeren naar het familiesysteem waar iemand vandaan komt. Door patronen zichtbaar en bespreekbaar te maken help ik groepen om beter te gaan samenwerken. In plaats van tegen de stroom in te roeien, help ik mee voorwaarden te scheppen dat de systemische wetmatigheden voor je gaan werken. Els van Steijn vertelt in dit boek (2016) op heldere wijze hoe je je plek weer kunt vinden.